lördag 7 juni 2014

De mäktiga skyller på andra, men vi vanliga klantar till det

Hela hyllan med lobeliafyllda krukor började gunga fram och tillbaka och sen stod den på näsan. Allt låg där i en enda röra, plantor, jord och avbrutna lavendelstrån.

Jag skulle kunna ljuga för mig själv och säga att det inte berodde på att jag hade ställt hyllan på en plats där den inte borde hamnat, eller så kunde jag skylla på någon annan.

Ja, att skylla på någon annan verkar vara familjen Reinfeldts nya politiska drag.

Idag läser vi att Filippa Reinfeldt har bestämt, att ingen kvinna ska får välja var hon vill föda sitt barn, ett av Filippa Reinfeldts stora vallöften, som hon nu bryter.

Varför? Jo, för att 800 mammor har hamnat på ett annat BB än det hon valt.  En fjärdedel av de som ville föda på Karolinska i Solna hamnade på en annan klinik.

Då hittar det moderata landstingsrådet på en lösning: låt någon annan än mamman bestämma.

I bakgrunden lurar ett fatalt beslut om att öppna ett privat BB som drivs med skattekronor och som skapat en än större brist på barnmorskor. Men vi som läser och lyssnar på var Filippa Reinfeldt säger vet ju att det beror på att "barnmorskorna arbetar deltid".

Landstingsrådet skyller på barnmorskorna. De gör fel. De arbetar för lite. Och därför fungerar inte Filippa Reinfeldts löfte till de blivande mammorna.

Vår statsminister Fredrik Reinfeldt väljer att på samma sätt skylla på de flyktingar som kommer hit, för att hans och regeringens vallöfte om att minska antalet människor, som får sin inkomst från olika former av försäkringar i vårt socialförsäkringssystem, inte har minskat.

All statistik visar att inget har hänt under de åtta år som alliansen har regerat. Det finns lika många nu som då som har a-kassa eller sjukbidrag. Då vill han att vi ska räkna på ett helt nytt sätt.

- Det har ju kommit så många flyktingar.

Två av landets mäktigaste politiker väljer att ställa sig vid sidan om och skylla på någon annan eller något annat. På yttre omständigheter och inte på att de borde ha gjort något och tagit ansvar för vad som sker.

Ser ni jorden vid krukorna. Den vittnar om att jag klantade till det.

Inga kommentarer: