torsdag 5 juni 2014

Kan vi kräva sanningsenliga svar?

De tar sats och så kommer deras sanning. Utan att darra på rösten för de fram en förklaring som inte är sann.

I morse var det debatt på P1 om hur gruvföretagen får provborra efter giftiga mineraler utan att skattebetalarna kan kräva ekonomisk säkerhet för att kunna återställa de naturskyddade områden där borrningen sker.

När bolagen bestämmer sig för att starta en gruva så prövas den enligt alla miljölagar. Men det lagarna inte tog i beräkningen är att om gruvan går i konkurs så får skattebetalarna sanera och betala miljoner varje år.

Vänsterpartiet vill se till att alla gruvbolag måste sätta av pengar till en sanering när gruvan stänger eller förgiftar omgivningen. Men Centern vill fortsätta som förut.

Statssekreteraren Håkan Ekengren (C) säger så här när Kent Persson(V) berättar om gruvor i Västerbotten där skattebetalarna betalar miljoner varje år.

- Det var andra lagar då. Nu är det helt annorlunda.

Och vi som lyssnar förstår att han inte talar sanning. För gruvan i Blaiken öppnade 2008 och efter något år försvann ägarna. Sen tog nästa bolag över. 2008 var alla lagar de samma som idag. Redan 2010 var utsläppen av zink så stora att alla tillstånd var överskridna. Men inte är det gruvföretagen som betalar för att rena vattnet som läcker ut. Det får skattebetalarna göra.

Varför kan inte statssekreteraren hålla sig till sanningen. Han är anställd på Näringsdepartementet och borde förstå att det är något som vi som betalar hans lön kan kräva.

Inga kommentarer: