söndag 22 juni 2014

"Jag vill ha mina bidrag kvar" Skoldirektörens klagan.

Från kvällen igår
Idag slår jag upp tidningen där ute på altanen och börjar nästan skratta. Här ni också sett honom, Peje Emilsson, som står där på DN:s debattsida och tigger.

"Snälla skattebetalare ta inte ifrån mig skolpengen som gett mig och min familj hundratals miljoner att satsa i en villa på Lidingö och ett hus i skärgården".

Ja, vad vill vi skattebetalare? Ska enstaka familjer kunna plocka en del av de skattekronor som ska gå till skolan?

Peje Emilsson använder de familjer som har skolbarn som ett alibi. Det är familjerna som ska kämpa för att han ska kunna plocka ut ännu fler miljoner ur skolpengen. Men Kunskapsskolan som han driver skulle väl må bra av att alla bidrag dras in, på samma sätt som att hälften av de arbetslösa inte får a-kassa? Då skulle ju Peje Emilsson verkligen kunna skapa en skola där barnen får verklig kunskap! Har man inga pengar måste man ju bli bäst. Är det inte så?

Ett av de värsta exemplen på hur de som har resurser kan utnyttja systemet med skolpeng har Björn af Kleen beskrivit sitt reportage om Djurgården, i DN:s lördagsbilaga. Mitt i stan, på södra Djurgården, vid en ekdunge finns det enorma hus som rymde statens skola för hörselskadade. Det heter Manilla och ägs fortfarande av skattebetalarna, men nu är det en del av privatskolan Fredrikshovs slottsskola som finns på Östermalm, även den drivs med skolpengar..

Skattebidragen till skolan borde garantera att alla har tillgång till detta campus på Sveriges dyraste mark. Men skolans ägare har lyckats sortera bort alla utom dem som har syskonförtur, och geografisk närhet till campus.

Vilka bor nära, på adresser som Strandvägen, Narvavägen, Djurgårdsvägen, nedre Manilla?

Ja, vi skattebetalare betalar för att Sveriges rikaste familjer ska kunna skapa sitt alldeles egna reservat ute på Djurgården i vår fastighet. Ett palats där vi hade kunnat driva en skola för dem som har svårt att klara av att gå till en skola utan extra stöd. Vilken chans att bygga upp en verksamhet som skulle kunna kopieras över hela landet!

Men Jan Thews projektledare hos Statens fastighetsverk han tycker att Fredrikshovs slottsskola bidrar till bra skolgång i landet. För dem som fötts med föräldrar som kan manövrera in sina barn i den långa kön på 7 000 elever, kanske?

Har vi råd att låta de rikaste i landet driva skolor för sina barn på exklusiva platser med skattepengar? När behoven av skolor för barn som behöver extra stöd är oöverskådliga?

Ja, ska skattepengarna som vi har avsatt till undervisning delas ut till familjen Emilsson?

Jag tycker att de skolor som drivs av lärare, rektorer och människor som har massor med kunskaper och erfarenhet av hur en bra skola ska vara, ska får vara en del av vårt skolsystem. Då kan deras goda erfarenheter spridas till andra. Det underliga är att de skolorna nästan alltid använder varenda öre till att utveckla sina skolor och för att ge sina elever en bra skola, men att verkställande direktörer som Peje Emilsson blir mångmiljonärer.Inga kommentarer: