torsdag 26 juni 2014

Liv från Luleå lever farligt

Klockan är sex när jag går ner till älven. Trots att det är midsommar så är skuggorna långa och där är det svalt. På gränsen till kallt. Hetluften finns någon annanstans.

Vi längtar, men det finns andra som gärna skulle vilja slippa hamna där.

Igår hittade jag ett otroligt teveinslag från Sydafrika. Det handlar om Liv Shange, hon hette Gustavsson Rhodin när hon bodde i Luleå, där hon en  trebarnsmor anklagas av ANC för att förstöra hela Sydafrikas ekonomi. Se inslaget här.

Metro har dessutom skrivit om Liv Shange och hennes arbete, fackligt och politiskt för gruvarbetarna.

Här kan du läsa om hur den senaste strejken tog slut och om Liv.

När jag ser inslaget kommer jag ihåg Liv från när hon arbetade politiskt i Luleå kommun för Rättvisepartiet Socialisterna. Hon satt i fullmäktige. Hon var så ung och kraftfull. För ungefär tio år sedan träffade hon sin sydafrikanske man på en konferens i Bryssel. Hon flyttade till Johannesburg. Där arbetar Live Shange för en paraplyorganisation som driver arbetarnas fackliga rättigheter.

Hon har lärt sig Zulu och kan på detta sätt både lyssna till och tala med dem som kämpar för att få det bättre. Detta har lett till att regeringen i Sydafrika har pekat ut henne som en vit kraft som konspirerar mot landet. I måndags avslutades den längsta strejken någonsin med ett avtal som innebär en höjning av lönerna i gruvorna. Nu ska alla Metallarbetare slåss för sina löner och då hotar nya strejker.

Liv Shange kommer inte att stå på barrikaderna mer i år. Hon väntar sitt fjärde barn. Då kanske trycket mot henne från regeringen mattas av. Konspirationerna falla ihop till intet.

Om jag fick välja så skulle jag gärna vilja lyssna till Livs erfarenheter. Hon borde ha varit en av huvudtalarna i Almedalen. Om hon kan resa ut ur Sydafrika. Förra gången hon var här vid älvens strand försvann hennes tillstånd att återvända. Först efter mycket krångel kunde hon resa hem.

Men nästa år kanske?


2 kommentarer:

Cecilia N sa...

Se där!
Hon skulle kunna räknas som att ha tillräcklig norrförankring för att få ha ett program på Sommar i p1 nästa år.

Henne blir jag ju nyfiken på.

Granne med potatisodlaren sa...

Ja, hon borde vara självskriven. Vem har hennes erfarenheter? Men det är dock tio år sedan hon levde i Norrbotten.