måndag 29 september 2014

Gyllene björk och lite grådaskiga tankar

Björken står och solar sig i höststormen och det är är tio grader varmare i dag, än för en vecka sen. Men när Bo Frank, moderat kommunalråd i Växjö, öppnar munnen så tror jag att isvindarna kommer från Småland.

Istället för att hitta lösningar på hur vi ska kunna leva tillsammans vräker han ur sig det klassiska om att "vi inte kan ta emot alla fattiga i världen". Det säger han när vi tar emot 18 000 flyktingar från Syrien och närområdet, Turkiet, Libanon och Jordanien, har miljontals boende i skolor, idrottsarenor, på gatan och i parkerna. Vilken ofräsch inställning.

Han berömmer sig om att han lockat potentiella SD-väljare att rösta  på moderaterna. Jag undrar var är skillnaden mellan Bo Frank och Sverigedemokraterna?

Det är väl dom som i alla lägen säger att de som flyr ska stanna i sitt närområde och inte belasta dem som rikast är?

Nej, nu gäller det att ta vara på alla fräscha idéer om hur hela Europa ska ta emot flyktingar från alla de konflikter där vapen från europeiska vapenfabriker används. Det är ju inte så att vi inte har sålt vapen till dessa konfliktområden på olika både lagliga och olagliga sätt.

Först var det religiösa fanatiker i Afghanistan som fick pengar och vapen från väst, sen var det  samma typ av grupper i Syrien.

Nu målar vi upp en bild av att vi ska rädda befolkningen från talibaner och IS.

Inte så kul att tänka på. Men en påminnelse om att de mesta som sker beror på en massa olika beslut som vi inte kan styra, eller ens se.


Inga kommentarer: