fredag 13 februari 2015

När politikerna tänker på hus tänker de monument

Varför drömmer inga politiker om att bygga bostäder? Varför faller de för att bygga monument över dumheten? I nästan varje större kommun pågår planarbete för att skapa byggnader som ingen vill ha. Ja, förutom de politiker som vill peka på dem när de har fått barnbarn och säga det här byggde jag.
Detta utbrott får jag när jag läser om alla omöjliga hus som planeras här i Luleå och i Stockholm. Hus som kommer att ha hyror dyrare än Strandvägen, eller Gültsauudden.

Tänk om det fanns kloka makthavare som tog fram bostäder som vi kan bo i. Tänk om de dessutom kunde se till att bygga där det finns kommunikationer. Tänk om de kunde planlägga hela området med skolor, förskolor, idrottsplaner och badhus så att det fungerar i alla väder och inte som nu sätta upp provisorier.

Hur kan det komma sig att alla kommuner gör på samma oplanerade sätt? Vilka ideologier och teorier säger att det är bättre att bygga fel och dyrt istället för att planera inför framtiden?

Det är unga människor med för det mesta låga inkomster som ska flytta in i bostäderna som byggs. Om kommunerna ska överleva. Men det byggs för pensionärer som säljer sina villor och vill flytta in i stan. Det är bara de som kan hosta upp dessa overkliga månadskostnader. Och de måste vara två. Inte kan någon som lever ensam betala 15 000 kronor för att bo i en tvåa med sjöutsikt.

Det tycker jag att våra riksmedier ska berätta om istället för att tjata om en mjukporrfilm i en hel vecka.

Inga kommentarer: