måndag 23 februari 2015

Rinkeby för långt borta?

Första morgonen med dagsljus redan klockan halv sju. Solen strålar och det är 20 minus när jag tar sparken upp till vägen. Fortfarande är det halt som på en nyspolad skridskobana. Inte ens frosten kärvar.

Det är sportlov vid älvens strand. Idag kan alla glädjas åt en knallblå himmel och glitter i björkarna.

Lyssnade på Alexandra Pascalidou på radion och får helt plötsligt veta att Diskrimineringsombudsmannen ska inte flytta till Rinkeby längre. Den nya regeringen anser att det är ett tillgänglighetsproblem om en av alla statliga myndigheter flyttar från centrum till en förort 15 minuter bort med tunnelbana.

En dam ringer och pratar om att hon bor i innerstaden. Vilken stad? Vi är trötta på att lyssna till obildade Stockholmare som inte ser annat än sina egna tår. Lyft på huvudet och titta bortom NK-huset på Hamngatan. Av Sveriges nästan 10 miljoner invånare bor 9,2 miljoner människor utanför "innerstan".

Tänk om vi kunde sluta inrikta oss på de problem som välbärgade innerstadsbor har, t ex att åka tunnelbana, och istället se hur vi kan få Sverige bli ett samhälle som omfattar alla.

Jag kommer osökt att tänka på min tanke om att placera monumentet över Nobelkommittén på Järvafältet med tunnelbanan in på knuten. Det vore en strategi som skulle kunna ge många vinster.



3 kommentarer:

Cecilia N sa...

Ja man vet inte om man ska skratta eller gråta ...

Cecilia N sa...

Sen kom jag att tänka på nyheten om barncancervården. I Nederländerna har man fått goda resultat av att centralisera den till ett sjukhus. Det gör att även sämre prognoser kan bli bättre.

Så nu verkar de tänka i samma banor i Sverige, om jag förstod nyhetsrapporteringen rätt.

Min fundering är: hur långt bort ligger ett centraliserat sjukhus i NL?
Hur troligt är det att Sveriges nav skulle hamna i Umeå?
Hur stor del i fungerande vård sitter i fungerande vardag för den drabbade familjen?

Det är klart att jag vill att alla drabbade barn ska bli friska. Men jag tror inte att ens världens mest kompetenta och ambitiösa läkare kan klara 100%,

Granne med potatisodlaren sa...

Hej Cecilia man undrar hur de tänker ... Men hur de tänker med vården har vi redan sett. När nya Karolinska öppnar ska de ta hand om alla svåra tillstånd. Läkarna där har ju lyckats med att stänga ut de andra patienterna.

Holland är ju pyttelitet så de kan ju ha ett sjukhus för varje specialité utan att det skapa resor som tar många timmar.

Idag opereras alla svårt sjuka barn med hjärtproblem i Lund, de vuxna i Göteborg.

Så vist har vi specialiserat vården.