tisdag 5 maj 2015

Priset får vi alla betala

Äntligen får vi veta det, som de flesta har anat, det nya sjukhuset vid Karolinska är en gökunge som inte kommer att tillföra sjukvård till dem som betalar skatt i Stockholms län. Det är ett projekt till för att forskare ska kunna utveckla nya metoder och nya projekt som de moderata sjukvårdspolitikerna hoppas ska ge ett nobelpris till huvudstaden.

Antalet vårdplatser minskar. Antalet invånare ökar med 40 000 per år och andelen äldre sjuka ökar. Men Filippa Reinfeldt och hennes partivänner satsade allt och flera gånger mer på detta statussjukhus som hjälper föga.

Nu får länsborna vårdas i det orenoverade gamla Karolinska och ha det nya som utsikt genom de dragiga fönstren.

Det är Svd som avslöjar att både sjukvårdspolitiker och ledningen vet att det blev fel. Det visste de redan innan de satte spaden i jorden. De lyssnade på visionärer från handelshögskolan när de som arbetar inom vården efterfrågade moderna sjukhus med fler vårdplatser. De satte sig vid samma bord som de forskare som ville slippa ta hand om de patienter som har vanliga sjukdomar.

Drömmar om ett samhälle där alla är friska och rika tog över.

Nu har de skapat ett slagfält där forskare kommer att slåss om tjänster på det nya huset för att vinna högst status.

Väljarna, de, ville ha ett sjukhus med fler sängplatser, fler sjuksköterskor med högre löner och vård inom rimlig tid. BBplatser och barnmorskor till alla som ska föda och cancervård direkt.

Hur det går? Jag är säker på att vi alla kommer att få betala. Nya Karolinska kommer att utses till ett statligt forskningssjukhus. Vi alla kommer att få se hur vår sjukvård blir sämre för att glashuset i Solna ska fungera.

Och det är ingen nyhet att vi kommer att få ett statligt sjukhus i Stockholms län, så var det till 1982.


Inga kommentarer: