utsnitt ur Brita Weglins bild |
Fel, fel, fel för att tala med Eva, Magnus och Brasse.
Alla företag investerar i sin verksamhet före det man räknar ut vad som är överskott. Det är där på sista raden efter nyanställningar, utbildningar, inköp och nybyggnader som vinsten finns. Och om företaget redan har använt sina pengar till att förverkliga sina planer inför framtiden då är det inte helt fel att det står noll där längst ner i resultaträkningen.
Varför skriver ledarna för Iris denna debattartikel?
Nästa feltänk som jag läser om är de bostäder som studenter erbjuds på 10 kvadratmeter. De får betala 2 500 kronor för att bo i baracker i små rum där de ska tillbringa sina dagar med att studera. Inte ha plats med att sitta ner och äta inte kunna ta hem ens de studenter som de ska samarbeta med under studierna. Men det är vad politikerna och byggföretagen trycker är en god idé.
De som lägger dessa förslag bor väldigt ofta på en yta som ger dem flera rum per person. I en bostad som vi skattebetalare har subventionerat genom att de fastighetskatter som fanns betalades ut som lån och subventionerade statligt garanterade lån till de hus som byggdes. De som köpte dessa radhus och villor fick dra av räntorna på lånen som de tog och inflationen åt upp skulderna.
Men de som växer upp idag ska trängas på tio kvadratmeter. Detta förslår dessa debattörer.
Josefin Söderpalm, ordförande, Göteborgs förenade studentkårer
Sebastian Persson, vice ordförande, Lunds universitets studentkårer
Teo Strömdahl Östberg, ordförande, Stockholms studentkårers centralorganisation
Henrik Krantz, vd, AF Bostäder
Magnus Paulsson, vd, SGS Studentbostäder
Ingrid Gyllfors, vd, Stockholms studentbostäder
Martin Johansson, generalsekreterare, Studentbostadsföretagen
Birgitta Hohfält van Dalen, regiondirektör, Akademiska hus region väst
Tomas Ringdahl, regiondirektör, Akademiska hus region syd
Jag undrar vem av dem som skulle kunna tänka sig att leva på tio kvadratmeter under de fem och ett halvt år som det tar att bli lärare?
Akvarell med broderi, Brita Weglin |
Nu hoppar vi över till något mycket mer fascinerande. Idag skriver Maria Günter om Knut Lundmak atronomen från Älvsbyn som hittade det svarta hålet och rymden utanför Vintergatan före alla andra.
Nu har forskare hittat ett brev som visar att han var först med att upptäcka att universum expanderar. Han var en man som kom från mycket enkla omständigheter och som fick stöd från sin lärarinna att ta sig vidare till läroverket och universitet i Lund. Han var en folkbildare, professor och han samlade fulla aulor när han åkte runt och berättade om sina upptäckter.
Men han valdes inte in i vetenskapsakademin och han fick aldrig nobelpris för sina upptäckter. Det såg hans kollegor till. Knut Lundmark förändrade helt synen på hur universum är uppbyggt. Det gillade inte de andra som höll fast vid sina beräkningar som var fel.
Idag finns det ett litet museum i Älvsbyn som berättar om hans fantastiska liv.
emalj av Brita Weglin |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar