fredag 6 november 2009

Skaka på huvudet

Sjukförsäkringen ska ge ersättning till dem som har så svåra symptom att de inte kan utföra ett arbete. Det är vad socialförsäkringsministern Christina Husmark Persson säger vid varje intervjutillfälle. Men så tillsatte hon en utredning...och nu ska två grupper med svåra symptom skiljas ur sjukförsäkringen - människor med svår sorg - de får lov att sörja i två veckor och gravida som får svåra symptom i slutet av graviditeten- de får vila sig en månad före beräknad nedkomst. Bägge grupperna med en ny etikett.
Vad vinner vi med detta?
Vad spelar det för roll vad ersättningen har för namn? Varför måste våra makthavare hitta på nya ord, istället för att hitta nya vägar som kan hjälpa de som är mest utsatta i vårt samhälle. Satsa pengarna på rehabilitering och stöd,( Anna Hedenborg kan klara sin försörjning utan bidrag från skattebetalarna).
Om vi fortsätter med att tillsätta utredningar som lämnar oklara förslag kommer vår verklighet att ha lika lite fokus på det som är viktigt, som sökaren i bilden ovanför.
Grått, suddigt, oklart, ofokuserat.
Inte en självklar väg att hitta användbara verktyg inför framtiden.

2 kommentarer:

Jane Morén sa...

Jag håller med. Det är så galet. Två människor har ont i ryggen och går med kryckor. Men nu råkar den ena vara gravid. Oj, då, säger tjänstemannen och bläddrar nervöst i sina blanketter. Men gravid har ju ofta ont i ryggen, då är det inte sjukdom.

Tio dagar för sorg, vad ska man säga. Är det så svårt att se till individen istället.

Granne med potatisodlaren sa...

Ja, Jane, det finns inte så många ord kvar snart som har en innebörd, inte bara är en etikett.