fredag 15 januari 2010

Vi reser statyer i Övertorneå

Inför valet av ny präst i Övertorneå ansåg företrädaren Arne Hällefors att det krävdes en "ärrad galt" i predikstolen. De troende laestadianerna kan inte ta någon kvinna på allvar enligt honom.
Men.
Kyrkorådet tyckte annorlunda och nu är Birgitta Pirhonen anställd. Ove Kohkoinen socialdemokratisk ledamot sa: Det är flickorna som driver världen framåt.
Han behöver en staty tillsammans med de andra i kyrkorådet som bröt med patriarkatet och låter församlingsborna lyssna till en kvinna för första gången på 25 år.
De brydde sig inte om att lyssna på dem som spred rykten om att den nya prästen krävde för hög lön, eller att hon inte dög inför Gud.
Josefina Simu sammanfattade beslutet med att: Det är kränkande för kvinnor att låta könet avgöra lämplighet för ett yrke.
Biskopen han bara mumlar.

4 kommentarer:

Evas värld sa...

En ärrad galt... man tar sig för pannan - så svinaktigt sagt. Grattis till den nya prästen.

Granne med potatisodlaren sa...

Vi får hoppas att församlingsborna står bakom sitt kyrkoråd. Annars får väl vi "ärrade suggor" ta itu med dem.

krrro sa...

Konstigt detta, det känns som att i vissa fall går världen bakåt, jag har fått berättat för mig om hur min mormors mor som var lestadian fick hålla predikan och tala i kyrkan och detta måste ha varit under de första årtiodena på 1900 talet. Detta var i just dessa trakterna, hur stel har kyrkan blivit?/ Karolina

Granne med potatisodlaren sa...

Vad spännande att skräcken för kvinnor i predikstolen var mindre förr.