tisdag 20 april 2010

Tänk dig frisk och lycklig

Barbara Ehrenreich har åter hittat ett fenomen att skriva om. Lycklighetskulten. Jag blev alldeles lycklig när jag läser att hon har tagit sig an att gå igenom de lögner som sprids i kyrkor, företag och inom den alternativa vården.

Hon är journalisten som i ett halvår levde av de låglönejobb som gör livet outhärdligt för 25 procent av de som arbetar i USA. Hon städade medelklasshem med fuskmetoder, stekte hamburgare och stod i barer. Hade flera jobb för att kunna betala hyran på de sjaskiga rum som hon knappt hade råd med. Bodde i mögliga husvagnar och på lägenhetshotell.
Lika sjaskig är lögnen om att vi kan tänka positivt och därför bli friska från cancer, slippa fattigdom och vinna kärleken. Barbara Ehrenreich mötte den när hon fick bröstcancer. Hon upptäckte att hon skulle gosa med mjukisdjur, tänka på att cellgifter kan ge en bättre hy och tänka positivt. Annars...ja, annars var det väl hennes eget fel om hon inte blev frisk?

Läs mer i DN. Boken kommer på svenska i höst.

4 kommentarer:

Evas värld sa...

Läste artikeln, låter verkligen spännande!

Granne med potatisodlaren sa...

Hej Barbara vill jag ropa över Atlanten. Tänk att du alltid hittar det viktiga att beskriva.

Maria Moln sa...

Viktigt att inte skuldbelägga de som får obotliga sjukdomar. Så mycket nonsens det finns. Undrar ibland om det är värt att uppmärksamma dumheter. Upplever en tydlig konflikt.

Granne med potatisodlaren sa...

Barbara E anser att alla dessa charlataner måste diskuteras. En viktig orsak är att så många tycker att den som blir sjuk får skylla sig själv i lyckans land, USA. Det är därför försäkringsbolagen har kunnat säga upp sjukförsäkringarna när deras kunder blir kroniskt sjuka utan att det blivit folkstorm. För krävs det bara att man har rätt inställning för att bli frisk, då krävs det ju ingen vård och inga sjukförsäkringar.