torsdag 30 september 2010

Hur ska kvinnors arbete få samma värde som mäns

Eva Nordmark ordförande i SKTF vill ha en statlig kommission för att höja kvinnors löner. Läs mer här. Men Jenny Wennberg ledarskribent på Arbetarbladet i Gävle och krönikör i NSD anser att det krävs mycket mer. I dagens tidning , eller här kan du läsa mer.

Jag trodde att jag visste när jag var 20 år. Men nu är jag allt mer osäker.Män och kvinnor som har makt reser allt fler hinder. Barn måste helt plötsligt ammas till de är äldre än, ja, hur länge måste de ammas för att kvinnornas löner ska hållas nere.

Hur stor rabatt ska vi ge? För tio år sedan var löneglappet 15 procent. Och nu är det ännu större. Den del av löneskillnaden som inte går att förklara.

Det är mer en en miljon kronor under ett liv som vi kvinnor subventionerar männen med. Den skillnaden tror Alliansen att underbetalda kvinnliga städerskor ska betala åt medelklasskvinnorna. Jobba mer och låt en lettisk städerska med en månadslön på 10 000 kronor fixa löneskillnaden! Det var budskapet som Maud Olofsson gav sina väljare.

Är det goda fäder som ska fixa så att deras döttrar får samma lön som grannarnas söner? Eller hur ska löneskillnaderna minskas?

2 kommentarer:

Jane Morén sa...

En komplicerad fråga som borde ha ett enda svar: vi gör det nu, på måndag, punkt slut, inga diskussioner. Varför ska det vara så svårt?

Granne med potatisodlaren sa...

Ja, säg det. Sitter det i generna som vissa tror?