fredag 27 januari 2012

De tar sitt pick och pack och vinkar adjö

Fick en krönika översänd från en kompis. Det är en kvidande krönikör i Svensk hockey som vill vara lustig. Hans tes är att kvinnor är sämre på allt. Lustigt nog lyckas han inte. Men han beskriver hur det kan vara att bo i en stad där hockey tar plats, stor plats i det offentliga rummet. I alla fall om man är ung och ambitiös. Och kvinna.

Jan Nyberg som arbetar som frilansjournalist och informatör har i dagarna fått Magmas hederspris. Detta för att han lyfter fram hur andelen kvinnor minskar i Luleå för varje år som går. Han visar att från 1980-talet till idag har andelen gått ner från 50/50 till 45/55. Detta är Luleås största framtidsproblem.


Men det finns sätt att arbeta med nya former för att förändra. Här är veckans morgonrock. En föreläsning om att se på planering med nya ögon. 


Dominerar männens intressen i offentligheten och i media då tar de unga kvinnorna sitt pick och pack och vinkar adjö. För varför skulle de bo där deras liv och intressen inte tas på allvar? Det är en fråga som alla med makt att förändra borde ställa sig varje morgon och kväll.


Socialdemokraterna ställer sig inte denna fråga. De söker sig bakåt och väljer en medelålders fackföreningsledare till ny ordförande, utan att han har presenterat sitt politiska program för partimedlemmarna. Ett populärt val i alla delar av maktens korridorer om man får tro ledarsidorna.

I länet är Stefan Löfven inte välkänd men omtyckt och en kvinnornas man enligt lokala LO-toppar. Kommunalrådet Karl Petersen vill se fler kandidater.
Åsa Petersen vill ha en modernisering. 

Lotta Gröning säger: 


Stefan Löfven får svårt att övertyga partiets kvinnor, menar Gröning, eftersom han som ordförande för IF Metall har motsatt sig så kallade kvinnopotter tänkta att minska löneskillnaderna.
- Han är inte kvinnornas man

Detta trots att Stefan Löfven har kritiserats av Kommunal för dåligt jämställdhetsarbete.
- Jag vet att han är en stor vän av kvinnor, säger Lennart Thörnlund.

Det är inte bara lokalt som män väljer bort kvinnors intressen. Denna vecka pågår Konståknings-EM. Vi har tre åkare med som kan hamna på pallplats. I alla fall en som rankas fyra i Europa. Victoria Helgesson. Trots att vi aldrig har haft så nära till en medalj har sportchefen på Sveriges television valt att inte satsa en krona på att sända tävlingen. Istället går den i teve 4 sport, på sjuan och Eurosport. Tävlingsveckans avslutning, den stora showen med medaljörerna kommer att sändas i betalteve på nätet.

Inga kommentarer: