fredag 20 januari 2012

Vad är viktigt?

Veckans mesta optimist satte ut en rejäl tulpanbukett i de tio kalla graderna. Och tänk, det blev vackert. Frostiga mörkröda blommor som stelnat.

Jag undrar vad alla ser när de tittar på Håkan Juholt. Vad är det jag inte ser? Hur kan han reta upp så många politiska journalister i huvudkommunen? Vad triggar igång denna förväntan inför att han ska bli avsatt? Det enda jag vet är att partiet hade 35 procent i opinionsundersökningarna innan detta drev gick igång. Ett drev som inte tog tag i den första frågan.


Varför har riksdagsledamöter rätt att få bostadsbidrag på 8 000 kronor per månad?


Om både politiker och journalister tar medborgarnas förtroende på allvar skulle detta förhållande vara historia idag. Men nej!

Idag får fortfarande alla riksdagsledmöter och ministrar som bor fem mil från Stockholm, på pappret, 8 000 kronor varje månad. Det gäller alla som har sin familj i Stockholm men som skriver sig i sin valkrets.

Och när en av ledamöterna har kvar sin familj i hemkommunen så är det fel. Rossana Dinamarca bor i sin valkrets och pendlar hem varje vecka. För att kunna bo kvar har hon valt att flyga hem på fredagarna. Helt fel enligt vänsterpartiets miljöprogram, men den enda resvägen om hon vill träffa sina barn. Så kan det också vara.

Men alla kan inte bo kvar där de växer upp. Carlo Bresky har lyckats med att skapa det liv som han ville ha. Idag är han en av de dansare som ofta väljs till stora föreställningar. Han såg Fame på teve och hittade vad han ville göra.

Helt säkert har han jobbat dygnet runt för att bli bland de bästa.

Alla som vill ha ett vanligt jobb och börja sitt vuxenliv. Var ska de bo då? Ja, inte i Haparanda om vi ska se på arbetslöshetsstatistiken. Ungdomsarbetslösheten har ökat sedan 2006 med mer än 35 procent trots Ikea.

Det har kommit 800 nya jobb inom handeln till Haparanda men de unga får inte de arbetena.


Ja, vad är viktigt att debattera? Vad för oss framåt mot en bättre framtid?


Mysteriet med försvunna granaterna i Boden?  Eller har vi ett förtroende för förvarsmakten som den ser ut idag?

Mysteriet med de ständigt försenade natttågen?  Eller har vi förtroende för SJ och trafikverket?

Mysteriet med bostadsbristen i Kiruna? Eller ska alla pendla in till jobben i den kommunen?

Det här är bara tre mysterier som påverkar hur vår framtid kommer att bli. Vem vill berätta, vem vill ta makten över hur vi kommer att se på våra framtidsmöjligheter?

1 kommentar:

kajsastina sa...

Vem vill se till att vi och våra barn får en bra framtid? Det skulle räcka som politiskt program. Att de som har mycket inte ska ha mer och att vi alla bär ansvar för våra medmänniskor. Det här individuella tänkandet att bara jag har det bra så struntar jag i alla andra är det samhälle som vi har nu. Lyckan ligger ju ändå inte i mycket pengar, så varför roffar politiker och andra höjdare åt sig? Hur det går för Socialdemokratin o Håkan Juholt får vi reda på idag kl 3.
Trevlig helg söder om polcirkeln!