tisdag 20 mars 2012

Den nye Lasermannen

Leve Frankrike! brukar presidenten och de kandidater som tävlar om rösterna med honom utropa. Annars har de inte en chans. Men i år är det annorlunda. I år har en våldsam person , liksom Lasermannen i Stockholm, bestämt sig för att mörda både barn och vuxna människor med annorlunda bakgrund.

I går sköt han rakt in på en skolgård med barn och föräldrar. Fyra dog. Tre barn och en lärare. Han valde en judisk skola i Toulouse. Tidigare är det soldater under utbildning med nordafrikanskt, eller karibiskt påbrå som han har dödat.

Ja, han gör som Lasermannen skjuter mot dem som han ser är annorlunda. Ja, han lever i en tid, liksom Lasermannen, där rasistiska åsikter är tillåtna. Där t o m republikens president följer med i Nationella Frontens ledares,Marine Le Pens, fotspår och uttalar hot mot de människor som lever i landet sen årtionden. Han lever på en plats där den Nationella fronten har en stor andel väljare.

Måtte detta klimat förändras.

Det tycker i alla fall Gerard Depardieu. Han säger helt plötsligt inför den nya filmen där han ska gestalta Dominique Strauss Kahn att han inte står ut med franskheten. Han påpekar att franska män och i synnerhet Dominique Strass Kahn är arroganta.

- Il est arrogant, il est suffisant...il est jouable.
( han är arrogant han är självgod han är spelbar)


Jag sitter helt perplex. 


Vad var det han sa? Titta på Kulturnyheterna här. Det börjar ungefär 6 minuter in i sändningen.4 kommentarer:

Evas Värld sa...

Men visst ger han sitt stöd till Sarkozy i presidentkampen? Snacka om en som är suffisant et arrogant...

Evas Värld sa...

Nu har jag lyssnat på klippet, jag blev också perplex:)

Granne med potatisodlaren sa...

Jag hittar inget om hans stöd till Sarko efter 2009, men då ställde han ju upp på en lista till Ensamble National för UDP om jag minns rätt.

Hur som helst är hans svar i intervjun otroligt annorlunda än vad jag väntade mig.

Granne med potatisodlaren sa...

Till de som tror att offren är orsaken när rasistiska mord begås rekommenderar jag att läsa Gitta Sereny.