tisdag 25 september 2012

Är det skillnad?

Nu vet vi alla vem Hadille är. Den ljuvliga tvååriga  flicka som sedan sina första månader levt i en fosterfamilj i Broby i Skåne. Nu har migrationsverket beslutat att hon hör hemma i Frankrike.

Hennes mamma är fransk medborgare. Och det är Hadille också. Ingen vet varför hennes mamma lämnade sin 20 dagar gamla bebis till den man som hon var gift med, men som inte är Hadilles pappa. Ingen vet vad som hände sen. Men Hadille kom in på sjukhus i Lund med neurologiska skador. Hjärnskador som utreddes.. Det gick inte att säga vem som orsakat dem så det är ingen som har ställts till svars för att den lilla flickan var uttorkad och hjärnskadad.

Socialtjänsten i Lund säger att de inte velat söka efter mamman i hennes familj eftersom att familjen hotat mamman. De har hört av sig till den Algeriska ambassaden och till maken för att berätta att modern har all rätt att ta upp kontakten med Hadille och i förlängningen får vårdnaden om flickan.

Det räcker inte enligt migrationsverket. De anser att socialtjänsten måste söka mer aktivt efter mamman. Allra bäst vore det om Hadille kom till Frankrike för att mamman ska hittas snabbare. Många debattörer påstår att mamman aldrig levt i Frankrike utan att hon är en av dem som levt med franskt medborgarskap i Algeriet. Det spelar inte stor roll.

Frågan är hur vi vill att barn ska ha det, när deras föräldrar inte kan ta hand om dem, på grund av olika orsaker.

Ska barn som varit i en fosterfamilj under flera år förlora denna familj för att återvända till sin biologiska familj? Eller. Ska barnen kunna stanna för att deras miljö inte ska smulas sönder av att deras biologiska föräldrar inte kan ge dem trygghet?
Det är inte lätta frågor att svara på. Men visst kan vi alla som har tagit hand om barn se att stora förändringar inte är i barnets intresse. Till skillnad från migrationsverket som inte har ändrat sin inställning, bara skjutit upp utvisningen av Hadille.

Ja, hur vill vi att barn som är utsatta ska bemötas? Hur vill vi att dessa människor utan all makt ska bli behandlade? Är det skillnad på svenska barn och andra barn?

Det är frågor som vi måste kunna svara på. För det finns tusentals barn som behöver lugn och ro och kontinuerlig trygghet utan att deras föräldrar kan hjälpa dem.

Läs vad Hanne K i DN idag skriver här.

2 kommentarer:

Cecilia N sa...

På min blogg finns en länk till en namninsamling.

Granne med potatisodlaren sa...

OK