fredag 15 mars 2013

I obalans

Hur kallt kan bli bli i detta långa land? Den frågan ställer sig Jonas Hassen Khemiri i sitt brev till justitieministern Beatrice Ask när han erbjuder sig att kliva i ni hennes skor mot att hon byter skinn med honom.

Ja, mer än tio grader kallare än normalt säger SMHI i sin prognos. Bokstavligt. Bildligt kan det blir det antagligen så kallt som vi tillåter det att bli. En som hade makten att påverka kyrkan i sitt hemland är den nye påven Franciskus I. Han var biskop när det var militärdiktatur i Argentina. Evita Peron sjunger att vi inte ska gråta för Argentina i musikalen. Enligt samstämmiga källor grät inte prästerskapet när officerarna torterade oppositionen och slängde ut människor från flygplan över havet. De lät de skyldiga bikta sig och få förlåtelse. Vi får väl se var debatten om påven och hans förflutna leder. Han var ju en av dem som kunde ha blivit påve i det förra gången när Benedictus XVI från Tyskland valdes. Kommer även han att ifrågasättas?

Den katolska kyrkan är störst i sydamerika. När vi äter semlor och klär ett fastlagsris så firar de fastan med karneval.

När vi uppfinner nya massmedier så ser våra lagstiftare till att ingen ska undkomma att betala sin tevelicens. I veckan började Radiotjänst att kräva innehavare av datorer, läsplattor och smarta telefoner på tevelicenser. -Gör inte så, bad Eva Hamilton vd för Sveriges television. Men riksdagen och regeringen teg. Så nu är väl nästan alla tvingade att betala.

Priset för att bli kär i en prins fick prinsessan Lilian betala. Hon och hennes Bertil fick vänta i 33 år innan de kunde gifta sig. Kung Gustaf VI Adolf var så traditionsbunden att han inte kunde tänka sig att någon av hans söner skulle kunna få behålla sin prinstitel och därmed rätten till tronen om de gifte sig med en vanlig kvinna.

Romantiskt tycker många om deras liv i St Maxime, i Halland och på Djurgården. En romantik som läroboksförfattarna av "Förstaluttarna" en läsebok för sjuåringar inte hänger upp sig på. Deras sexistiska budskap ska rakt ner i soptunnan förslår skolchefen i Luleå.

Vår justitieminister Beatrice Ask väljer att inte förstå vad människor i vårt land möts av för att de inte ser ut precis som hon. Hon väljer att väga för och emot. I den ena vågskålen finns alla de som är rädda för dem som inte ser ut som Gustav Vasa,  i den andra våra mänskliga rättigheter. För henne väger de räddas röster tyngst.



Inga kommentarer: