måndag 11 mars 2013

Fiffig lösning på bostadsbristen

Antalet kollektiv, ja, människor som bor tillsammans utan att ha en kärleksrelation ökar. I Luleå tillåter Lulebo att två personer står på hyreskontraktet, vilket gör att det finns möjligheter för en grupp vänner, eller bostadssökande att flytta ihop i en stor lägenhet. Värre är det när bostadsbolaget kräver en kärleksrelation för att de som vill leva tillsammans ska få dela ansvaret för hyresinbetalningarna. En stor lägenhet har en hög hyra. Detta kräver en hög lön om bostadsbolaget inte accepterar att fler än en hyresgäst står på kontraktet.

En privat hyresvärd kan alltid hyra ut en lägenhet rum för rum och få in mer pengar, än för lägenheten som en bostad. Nu kan dessutom bostadsrättsägare hyra ut sina lägenheter för en hög hyra. En tvåa på 49 kvm som kostade 8 000 kronor i julas får helt plötsligt en hyra på 14 000 kronor, helt enligt den nya lagen.

Ja, varför är det så här. Att människor försöker lösa sin behov av bostad genom att flytta ihop. Ja, varför är det vanligaste bostadskollektivet vuxna barn som bor kvar med sina föräldrar?

Det enkla svaret är att bostadsbyggandet minskat med mer än 75 procent sedan 2006. Ett svar som sällan är aktuellt när kollektivtboende diskuteras. Ja, det är bra att stora lägenheter bebos av fler så att ytan blir utnyttjad, men det händer på grund av att det är en stor bostadsbrist, inte på grund av att vi väljer att att flytta ihop. Utom i undantagsfall.

Inga kommentarer: