söndag 2 mars 2014

Retorik utan kunskap

Idag läser jag morgontidningen från Marieberg och studsar. Peter Wolodarski mumlar om att Göran Persson har rätt- ja den förre ledaren för socialdemokraterna vill också han göra några miljoner på att kunna höja hyror. För enligt honom och Wolodarski har bostadsbristen inget att göra med att det finns för få bostäder, sic!

Nej, deras teori är att hyrorna är för låga! Om bara alla regleringar av hyrorna försvann skulle bostadsbristen försvinna. För då skulle alla bostadsbolag börja bygga lägenheter som hade RÄTT hyra. Då skulle alla borgliga politiker ropa hurra! För där hyrorna blir marknadsanpassade bor inga vanliga människor kvar. Istället skulle de med inkomster över 50 000 kronor per månad kunna efterfråga varsin etta. Vi har ju redan sett att hyrorna idag på de få lägenheter som byggs ligger på 11-12.000 kronor för 35 kvadrat. Fritt från medborgare som röstar till vänster blir det där marknaden sätter priset.

Låt vara att ledarredaktionen lånar sig till enkla vulgärargument, men att en artikel med rubriken "Sakfrågorna drunknar..." som handlar om hur olika partier ställer sig till EU, inför valet i år. Där skriver reportern Karin Eriksson om hur olika politiker debatterar EU. När hon kommer till hur partierna till vänster debatterar påstår hon att de är nationalister. Varför? Jo, för att hennes sakkunskap om vad domen om Laval, företaget som vägrade betala sina anställda enligt svenska kollektivavtal, innebär skriver hon så här: Lex Laval, domen som banade väg för utländsk arbetskraft.

Vänstern i Sverige vill riva upp denna dom som banade väg för att utländsk arbetskraft i Sverige lever under slavliknande förhållanden. Byggnadsarbetare som riskerar sin hälsa när de bygger om svenska familjers hem. Det finns inget i domen som underlättar för arbetskraft från andra eu-länder, men den ger arbetsgivare med bolag utomlands rätten att låta anställda slita utanför de svenska avtalen. Både ROT och RUT ger dessa företag chansen att underbetala sina anställda samtidigt som de tar ut en svensk förhandlad timpenning av sina kunder.

Nej, det var inte en dom som underlättade för utländsk arbetskraft i Sverige, det är en dom som har skapat ett A och ett B-lag på vår arbetsmarknad.

Nej, i DN:S text är det sakkunskapen som drunknar.

Nej, kritiken mot vad EU är får inte ses som adekvat enligt denna reporter istället tar hon till Jasenko Selimovics (FP) brösttoner. Han får berätta om hur kriget i Sarajevo har påverkat hans liv. Ett krig som förstörde och skapade död, elände och motsättningar som lever kvar. Detta vill han förändra genom att Balkanländerna blir medlemmar i EU. Då tror han att krig ska förhindras. Ja, EU är ett fredsprojekt som fått elefantiasis. Vore det så enkelt att alla som får vara med i EU garanteras fred då skulle ju Ukraina kunna röstas in i morgon. Men eftersom att ekonomer som styr enligt Milton Friedmans ultraliberala politik påverkar hur kriser och problem ska lösas kommer risken för konflikt att öka inom EU. Titta på hur alla greker blir allt fattigare, sjukare och maktlösa.

Det är kanske den sakkunskapen vi ska diskutera inför EU-valet. Inte känslor och drömmar. Visst kan vi önska oss att ett medlemskap i EU leder till fred i Europa, men Europa är mycket mer än de 27 stater som styrs från Bryssel.

Det är så konstigt att höra hur politikerna i EU låter bli att stötta Ukrainas folk när de hela tiden i sin retorik talar om fred och mänskliga rättigheter.

Detta var mitt andra inlägg i #blogg100.

Inga kommentarer: