söndag 27 april 2014

Resan österut


Varför gör jag av med alla mina pengar i Österland, eller Finland?  Varje gång som jag går runt i Torneå så hittar jag saker som jag får ett habegär efter. Jag kan inte låta bli att köpa. Det är som om allt är fint.

Varför åka över gränsen i Haparanda kan man fråga sig. Men det gör inte vi. Vi njuter av det fina konstmuséet. Och så kollar vi in den fina ryska lilla kyrkan i centrum. Däremellan finns det rätt många butiker med saker som kan vara bra att ha.

Denna gång visade Aineen konst av Paavo Kauramäki.

Det är en donation från hans dödsbo med massor av abstrakt konst. Det lilla muséet i Torneå får dela samlaingen med två av Finlands största muséer.  Bilderna liknar lite Olle Baertlings måleri.

Mellan alla bilder stod en kör från Torneå och sjöng vårsånger. Klangen av deras stämmor fyllde alla salar med folktoner.

Bara huset som rymmer konstsamlingen och stadens bibliotek är en upplevelse i sig. Allt är perfekt. Trapporna är sköna att klättra i, fönstren placerade för att både utsikten och ljuset ska vara maximalt.

En sak som förvånade är att vintern och isen ligger kvar vid Bottenvikens allra nordöstra strand.2 kommentarer:

Eva Swedenmark sa...

Låter härligt med kultur och shopping!

Granne med potatisodlaren sa...

Ja, det var en fin resa efter alla dessa veckor i byn. Lederna gnällde men inte så att de överröstade allt annat. Nu är jag på G.