tisdag 13 maj 2014

Croissanter till frukost både som bok och tilltugg

Nu har jag läst Annika Estassys nya bok "Croissants till frukost". En bok som berättar om vår dröm om att klimatet och utsikten ska göra livets påfrestningar lättare att leva med. Visst är det så att vi som lever här vid älvens strand dagdrömmer om vitsippor och en vår, när maj aldrig värms upp och knopparna väntar dag efter dag på att brista. Men vi vet ju att vi har fått den femte årstiden när snön ligger vit och värmen i solen gör att vi lever utomhus.

I år var det varken vinter eller vårvinter mer än några dagar så jag längtar verkligen efter att allt börjar grönska och att trädgårdsmöblerna inte är gnistrande vita, varje morgon, av frost. Vilken tur att jag hittade Annikas bok i fredags. Den dag då de som bor söderut kunde fira utgivningen tillsammans med författaren och croissanter till frukost.

Jag satt här vid älvens strand och åt mina croissanter med flera koppar hett kaffe. Utanför fönstren hängde regnet och det mesta var grått. Så tog jag upp boken och började läsa ända till den tog slut.

Jag njöt av att läsa om Cecilia och Gabriel. Jag  kunde nästa känna doften av livet i den lilla byn där de satsade sina pengar i ett Bed&Breakfast, och där deras livslögner sakta spricker. Det jag gillar allra mest med Annikas bok är att inget bara är, det finns så många både och. Människorna i berättelsen kan vara mer än en sak. De kan både vara ynkliga och älskansvärda. De kan tänka och försöka göra sitt bästa samtidigt som de klantar till och komplicerar livet.

Det är kul att hitta en bok som är underhållande på mer än ett sätt. Jag tycker sättet att bygga upp intrigen påminner mycket om Hanne-Vibeke Holsts böcker om Therese som kom på 1990-talet. Ni som läst dem kommer att gilla både Croissanter till frukost och Annika Estassys förra bok Solviken.


2 kommentarer:

Annika Estassy sa...

Underbart att kunna värma dig en stund, Eva!

Granne med potatisodlaren sa...

Tack, det var en härlig läsdag.