måndag 12 maj 2014

Valdebatterna gör ingen klok

De största EU-länderna i väst har fortsatt sälja vapen till Putin.
Vem stöder folket i Ukraina när Putins styrkor marscherar in från öster? De stora rika länderna i väst som säljer vapen till Ryssland samtidigt som de säger att de tar avstånd från invasionen eller, de länder som förhindrar att Putin och hans regering får in vapen och pengar?

Den frågan var central när Bildt och Sjöstedt debatterade EU.

Svaret var enligt Carl Bildt att vi svenskar kan få Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Italien att sluta sälja vapen till Putin om vi är ett medlemsland i EU.

Det tror inte Jonas Sjöstedt.

Sen fick Annie Lööf och Gudrun Schyman debattera varför jämställdheten går baklänges sedan 2006 när alliansregeringen fick makten.

De är helt överens om att det är så.

Färre regleringar och fler privata lösningar inom välfärden anser Annie Lööf kommer att lösa problemen med att alla kvinnor drabbas av lönediskriminering. Då kommer undersköterskornas löner att höjas.

Den lösningen tror inte Gudrun Schyman på. Hon visar på att löneskillnaderna har ökat ju fler privata företag som har tagit över de senaste 8 åren.

Sen kommer den stora konfrontationen från Annie Lööf. Hon kräver att Gudrun Schyman ska kunna redovisa hur FI ska kunna förändra statens budget för att uppnå sina mål. Gudrun Schyman replikerar att de som parti inte har resurser att anställa ekonomer som kan lägga fram en fullständig budgetmotion. FI är ett parti som har volontärer inte staber som sitter på kontor.

Det är både FI:s styrka och svaghet att de har noll partitjänstemän.

Det är inte kul för oss som väljare att sitta och titta på när sakfrågorna drunknar i yvig retorik. Enligt utrikesminister Carl Bildt har vänsterpartiet och Sverigedemokraterna samma politik i EU. Det vet han.

Ja, vi andra som läser vad de två partierna säger och skriver ser nog en större skillnad mellan V och SD än mellan M och SD. I alla fall om vi ska titta på hur de röstar i riksdagen.

Två veckor före valet glömmer Carl Bildt att han måste vinna röster inte bara tala till de som väljer M oavsett.


Inga kommentarer: