söndag 11 maj 2014

Snöfritt

All snö har porlat ner i diket efter en regnig dag
Ja, det är snöfritt vid älvens strand. Den sista snöhögen försvann med regnet. Nu är det nävern som lyser vit i skogsbrynet. Och jag behöver inte välja en vinkel utan snö när jag ska ta en bild på våren. Det tog fyra veckor från det att den högsta punkten på tomten var snöfri och till dess att den sista drivan försvann.

Det som göms i snö kommer fram vid tö brukar vi snusförnuftigt säga när missförhållanden avslöjas. I dagens DN berättar tidningen om varför FN och generalsekreteraren Ban Ki-Moon har påbörjat en ny utredning om varför Dag Hammarskjölds plan störtade och om han blev mördad.

Den gåtan är jag uppväxt med. Ingen vid vårt köksbord kunde undgå att min far inte trodde på den utredning som slog fast att det var pilotens fel att planet störtade. Han hade inga konspirationsteorier, men tyckte att det var helt otroligt att utredningen kunde se ut som den gjorde.

När jag var 17-18 år mötte jag en före detta flygläkare som också trodde att utredningen inte stämde. Han ansåg att det var omöjligt att piloten hade missat så grovt om inget annat hade påverkat honom eller flygningen. En orsak som han trodde kunde ha påverkat flygningen var att läget var så spänt att besättningen kunde ha kopplat av med vin till maten. Men han hade inte några bevis för att så hade skett.

Nu har flera olika personer med stor kunskap om vad som skedde, lagt fram olika vittnesmål och bevis för att de utredningar som har gjorts, inte närmar sig sanningen. Den främsta orsaken till att det blev så fel för mer än 50 år sedan är att det pågick ett krig om sanningen och ett krig om vem som skulle kunna ta för sig av områdets rikedomar. Dessutom lurade det iskallaste av år under det kalla kriget i bakgrunden. Alla misstrodde varandra, vilket inte bäddade för att någon skulle våga tala sanning.

Nu när snön och isen smält för länge sen, och tiden innan vi kommer att möta en kylig vinter mellan väst och öst blir allt kortare, så finns det ett mellanrum, ett fönster där vi kan hoppas finna sanningen.

Inga kommentarer: