lördag 10 maj 2014

Nya tankar och andra värderingar

Alla rymdes inte inte när Gudrun Schyman kom till Örnässkolans aula i Luleå. Fler än 400 personer hade anmält sig och det kom ännu fler. Det blev två möten en fredagskväll i Luleå. Det hade jag aldrig kunnat föreställa mig när mina vänner i Simrishamns kommun berättade om det Homeparty som de for på i Borrby för ganska många månader sen. Då samlades ett 30-tal personer i ett antikvariat för att lyssna på Gudrun Schyman, som ju är fullmäktigeledamot i kommunen.

Nu samlas 1 000 studenter på lunchmöte i Uppsalas universitetsaula. När kårvalet är avgjort är FI största parti. Det säger rätt mycket om hur våra politiska partier misslyckas med att lyssna på dem som ska ta över. Trots att socialdemokraterna är i opposition i riket kom det färre till 1 maj-demonstrationen i Luleå, än till
FI´s möte.

Och jag undrar varför. Kanske därför att inget av de styrande partierna tar unga människors svårigheter på allvar. Varken socialdemokraterna i kommunen eller landstinget, eller alliansen i regeringen lyssnar. I går fick vi veta att de unga människor som är arbetslösa får ut 3 000 kronor per månad i snitt, före skatt när de är 25 år!

När unga människor söker billiga bostäder börjar vårt andra kommunalråd, Niklas Nordström, tala om att vi måste bygga vackrare bostadshus! Inte ett ljud om att utveckla billiga, goda bostäder för dem som är utan.

Eller när unga människor tar lån för att studera och upptäcker att deras lärosäte förlorar sin examensrätt. Eller att det blir inga lektioner för att alla fasta lärare har slutat eller är sjukskrivna. Det finns ju ingen som kan bjuda in gästlärare eller vikarier.

Då är det inte ett parti eller en allians som tappar förtroende. Då öppnar de etablerade partierna för att nya tankar och andra värderingar väljs in.

När ingen som sitter vid makten kan svara på varför ansvaret för människors liv är mindre värt än att serva en traktor, då har tåget gått.

Inga kommentarer: