fredag 30 maj 2014

Engångsbin och humlor

Visst är de lockande, äppelblommorna i Ananaskanelträdet? De ska ju locka humlor och andra flygfän. Då gäller det att det finns värme, bin, humlor och att inget går fel när blommorna öppnas. Annars blir det som förra sommaren, ett enda äpple.

Såg ni också det spännande teveprogrammet om insekter som pollinerar våra bärodlingar och fruktträd? Om hur snabbt olika sjukdomar och parasiter har slagit ut bisamhällen och hur ett enormt stort företag numera levererar engångssamhällen till odlare över hela Europa.

Förskräckligt, eftersom att det är vi som har förstört de naturliga förutsättningarna för att humlor och bin ska kunna leva i vårt odlingslandskap. Men ändå lite hoppfullt. Tänk om inga surrande insekter fanns?

När odlarna beställer sina humlor och bin så kommer de till äppelodlingarna precis i tid. De lever bland träden just då när alla frukter ska bli till. Det lockar mig och skrämmer mig. Tänk om jag hade lite humlor och bin som kom hit just de dagar när blommorna slår ut och doftar. Då skulle vi få massor av äpplen och körsbär. Men får vi verkligen göra så? Manipulera med naturen?

Det är kanske inte så som våra knarriga förfäder lärde oss, att vi inte fick förändra. Ja, så där som vi gör nu med det mesta. Vi byter ut det som vi inte har tålamod med, tycker har tappat stilen, det som vi tröttnat på.

Det är vi som har tagit bort de vilda blommor som förr vajade bland säden i vinden, det är vi som har täckt dikena för att  all mark ska kunna sås in, det är vi som har skapat en miljö där dessa surrande små arbetare inte har en naturlig plats att leva. Inte direkt smart, inte direkt produktivt.

Men tänk jag drömmer fortfarande om, att kunna bestämma när bin och humlor vaknar till, här vid älvens strand. Då skulle vi alltid få frukt på träden.

Inga kommentarer: