torsdag 29 maj 2014

Mamma, levde du och pappa på stenåldern?

Kronprinsessan börjar grundskolan
S ringer och berättar om vad de ska läsa in till nästa tenta. Ja, för nu går går hon ut sin första termin på institutionen för lärande, eller vad de kan kalla Lärarhögskolan idag. Då kommer frågan; har du eller pappa gått i folkskolan?

Nej, det har vi inte, påstår jag alldeles säkert. Men vi har börjat vår skolgång i småskolan. Min fröken, Rut Levin, hade redan gått i pension när hon tog sig ann vår klass och pappa började i skolan innan grundskolan var genomförd.

Det är då det kommer. Ja, frågan från rubriken. Levde ni på stenåldern? Och det kan man ju tycka. Men helt plötsligt förstår jag att det inte är negativt. Till min förvåning får jag veta att all kurslitteratur pekar på att skolan var som bäst de år som grundskolan fanns. Då gick det bäst för de flesta i vårt land.

Mamma, jag fattar egentligen inte varför vi får lära oss att skolan fungerar bäst när alla typer av elever går i samma skola. Det finns ju ingen som kommer att ta bort det fria skolvalet, i alla fall inte nu. Ingen kommer att våga ta bort föräldrarnas rätt att välja bort den skola som de tycker inte är god nog åt deras barn, eller hur?

Sen kommer vi in på vad som stod i Läseboken. Hon berättar om den första som fanns där alla barn Sverige fick lära sig att inte katten ville släppa in samerna i köket. Den boken användes i mer än 80 år

Läseboken vi hade hette Vi ska läsa. Den var det mest könsstereotypa du kan hitta.

Pojkarna gick på äventyr och fick plåster på knäna, men flickorna de lekte mamma, pappa barn och städade sina rum. Hela livet var likt det som våra far- och morföräldrar levt.

-Ja, det får vi också veta, att läseböckerna användes för att skapa ett land med ett folk i alla fall de första, berättar hon som efter fem års studier ska gå ut i en verklighet där politikerna har valt att försämra elevernas möjligheter att lära sig något.

En skola för alla elever, det är i alla fall något som aldrig kommer att bli aktuellt igen.

Hur än forskare och lärare vittnar om att det faktiskt var bättre, ja, då vi gick i skolan, på stenåldern.

Inga kommentarer: