torsdag 5 mars 2015

Bara Sverige vinstuttag har

Här vill jag sitta och njuta av den femte årstiden. Många minusgrader i natt ger en strålande gnistrande vårvintermorgon. Här, där vi har skottat, är det dessutom nästan ingen snö kvar.

Idag är det helt förunderligt hur en statlig utredning kan reta upp några av de största bidragstagarna i världen. Jag talar om de bolag som lever av skatter och utför vård, skola och omsorg. Det är ju de enda skattefinansierade bolagen som i världen som kan ta ut vinster. Ni läste rätt. Ingen annanstans där det finns skolor, vård och omsorg i bolag finansierade med skatter är det tillåtet att ta ut vinst. I USA, i Storbritannien, och to m i Chile är det förbjudet att flytta en enda krona ur ett skattefinansierat bolag.

Förutom att pengarna går till dem som behöver undervisning, vård och omsorg vinner man ytterligare en sak. Ingen kan starta verksamheter och ansöka om skattebidrag och ta pengar ur dem, och då uppstår inte alla dessa möjligheter att fuska. Det finns ju inget att vinna.

Men Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna han säger att de människor som behöver vård och omsorg kommer att få samma valfrihet som i DDR.

Vadå valfrihet? I DDR?

Så i de länder där det är stiftelser, organisationer, kommuner, religiösa samfund och t o m företag som driver olika former av vård, omsorg och undervisning utan vinstuttag lever de utan valfrihet?

Säg det till Mureen från Yorkshire som har sina söner i tre olika typer av skolor där hon bor ingen har rätt att ta ut vinst. Eller till Monica som bor i norra Italien där hon är med och driver flera sociala kollektiv för personer med olika funktionsnedsättningar. Hon har aldrig ens tänkt på att plocka ur pengar ur verksamheten. De använde sitt överskott till att göra något extra för dem som är med.

Inga kommentarer: