fredag 6 mars 2015

Vem får bo i svenska röda stugor?

Inga röda stugor om du inte är godkänd
Kommer ni ihåg hur det skulle bli när vi gick med i den europeiska unionen ..?

 Ja, att vi skulle kunna resa överallt i europa utan pass? Att vi medborgare skulle kunna röra på oss och bosätta oss var som helst. Vi lovades ett europa utan gränser. Ett europa där det inte skulle spela någon roll om vi flyttade varor, pengar eller oss själva.


Men facit är att passen blev viktigare än förr, gilltighetstiden kortare men viktigast av allt är att rätten att bosätta sig i ett annat euland gäller bara dem som är rika, friska och de som har ett jobb.

Dessutom är alla de 28 socialförsäkringssystemen, barnbidragen, föräldraförsäkringen, sjukförsäkringen, arbetslöshetsförsäkringen, studielånen olika.

Regeln är att du får röra dig utanför Sverige under en kortare tid än sex månader utan att din status som försäkrad här rubbas. När det gäller barnbidrag och föräldraförsäkringen är det barnet som ska vara i Sverige. Och föräldrarna ska alltid vara skrivna där barnen bor. (Det är huvudregeln.)

Detta innebär att familjer som vill tillbringa sin föräldraledighet i solen på stranden vid medelhavet kan vara borta i sex månader minus en dag om de vill behålla sin föräldrapenning.

Bor du vid gränsen blir det otroligt krångligt om du jobbar i Sverige och har din familj i Finland t ex. Det fick en grupp finska sjuksköterskor uppleva när de fick barn efter att ha jobbat i Sverige. De hamnade utanför både den svenska och finska försäkringen, innan, Sverige beslutade att de skulle få svensk föräldraförsäkring.

Stora problem blir det när det oväntade händer.

Just nu hotas en svårt funktionsnedsatt kvinna av att utvisas ur Sverige till Ungern.

Hon bor hos sin moster som har levt i Sverige i 20 år. Hennes föräldrar är försvunna och ingen i Ungern vill ta hand om henne. Mostern har arbetat i Sverige sedan hon tog sin examen. Hon vill ta hand om sin systerdotter för att rädda henne från ett inspärrat liv på en låst institution. Men reglerna som gäller i Sverige säger att en 20-årig funktionsnedsatt kvinna inte får stanna hos sin moster.

Just det hon är ju inte frisk och rik.


2 kommentarer:

Anna-Karin sa...

Verkligen tänkvärt inlägg.

Allt gott/Anna-Karin

Granne med potatisodlaren sa...

Tack Anna-Karin. Ha en fin helg/Eva