tisdag 31 augusti 2010

Kejsarens nya kläder

akvarell-Dansösens nya kläder
Bottniabanan den nya järnvägen mellan Umeå och Sundsvall öppnade i lördags. Det är vad vi alla tror. Men i själva verket har inte trafikverket klarat av att bygga den järnvägslinje som de skulle. Istället blev det en tumme.

Nu går det fem turer mellan Umeå och Örnsköldsvik. En resa på så där 9 mil. Resten av banan ska öppna när den blir klar.

Samtidigt tänker staten lägga ner nattågen. För det finns ju en ny Bottniabana....

Lokförarna berättar att spåret mellan Sundsvall och Härnösand har varit stängt länge. Där går det bussar idag. Det är sju mil järnväg som inte klarar av höga hastigheter. Sju mil som kommer att sinka snabbtågen med en timme.

Tänk er att linjen mellan Stockholm och Malmö skulle öppna, när det går att köra snabbtåg mellan Nyköping och Stockholm.
Nej, tänkte väl det.

Trafikverket är utmärkta på att lova snabba spår. Men när tågen ska köra är löftena lika verkliga som kejsarens nya kläder.

9 kommentarer:

Maria Moln sa...

Helt otroligt! Är detta sant? Ingen nyhetsreportagen har berättat om det. Inte så konstigt.

Jenny sa...

Frustration! Akvarell-Dansösen talar sitt "dubbeltydiga" språk.

Granne med potatisodlaren sa...

Nej varför skulle man vara otrevlig när Kungen kommer och inviger?!
Nu kan alla i södra Västerbotten pendla till Umeå, men meningen var att hela kusten skulle kunna pendla med tåg. Och att Umeborna skulle kunna åka till Stockholm utan att flyga.
Och Maud O hon lovar snabba spår mellan Skellefteå och Piteå. Två städer utan järnväg idag. Så det blir en tarm på 75 kilometer där de snabba tågen ska köra fram och tillbaka. Tror ni att det kommer att hända?
Så sen har vi modern järn väg mellan Haparanda och Boden, cirka 12 mil, 7, mil mellan Piteå och Skellefteå, 25 mil Umeå-Härnösand. Det var vad som blev av. Allt till ungefär samma kostnad som 6 kilometer Hallandstunnel...

Cecilia N sa...

Fast än så länge kan man bara åka mellan Umeå och Övik.
Och det är olika olika tider. ibland måste jag ta blå bussen hela vägen, ibland måste jag stiga om i Övik. Undrar om bussen tar en sväng bort till tågstation eller om man måste asa bagaget själv.

Granne med potatisodlaren sa...

Bidde det inte ens en tumme? Får du inte åka tåg mellan Ö-vik och Umeå utan ta buss nummer 100? Det är helt surrealistiskt. Trafikverket slår alla onda aningar och har alltså hittat på att det finns en Bottniabana att inviga.

Anonym sa...

Vilken bild! Helt underbar!

Granne med potatisodlaren sa...

Tack, vad glad jag blir.

Cecilia N sa...

Njae, jag var kanske för snabb där. Jag trodde att bussarna bara gick till Övik när det passade med tåg på fortsättningen. Nu ser jag att tåg och buss går parallellt. Dessutom gäller inte mitt köp-6-resor-i-förväg-kort på tåget.

Går man in på sj och kollar (som jag gjorde först) så ser man att flera av de resor som erbjuds mellan H-sand och Umeå är buss hela vägen. Men går man in på dintur så har de ingen information om tågen alls.

Men tågen ska gå 5 ggr i vardera riktningen må-fr. Och i oktober ytterligare 2 turer åt vardera hållet.

Så det får nog vara med tåget för min del så länge.

Granne med potatisodlaren sa...

Det är väl bara att vänta att tågen inte finns med. Varför skulle tidtabellen visa verkligheten?
Hoppas att du får nytta av tågen längre fram.