torsdag 2 september 2010

Läs om årets viktigaste tevereportage
Dagens Nyheter
02 Sep 2010

3 kommentarer:

Cecilia N sa...

Hur långt från arbetslinjen är den verkligheten, att svenska barn skulle behöva leva åtskilda från sina föräldrar för att de fått jobb någon annanstans?

Får man enligt svenska regler tacka nej till ett jobb så långt bort att inte dagpendling kan gå?
Jag vet inte, för jag är inte uppdaterad på det.
Men redan nu finns det ju de som veckopendlar. Men de kanske inte har barn? (Eller har valt att inte få barn för att det inte fungerar med det jobbet?)

Granne med potatisodlaren sa...

Om du är svensk får du lön enligt svenska avtal och kan välja att ta med dig barnen. Du kan neka att flytta om barnen inte kan flytta med. Det krävs mycket sällan av en person med barn att de tar jobb som inte finns inom 60 minuters pendling.

Men de lettiska mammorna får lön enligt avtal i Lettland vilket gör att de inte har råd att ens åka hem en gång i månaden. De ska ju försörja både sig själv i Sverige och barnen i Lettland på 10 000 kronor per månad.

Dessutom får de inte ledigt 5 veckor med lön per år. De får två veckor på sommaren och två veckor vid jul utan lön.

Men det är det värt.Ja, vad det kostar de lettiska barnen enligt flera personer som talade på radio i morse.

För sina egna sjuka morsor säger jag.

Det finns ingen som helst anledning att subventionera städning för andra än gamla och sjuka. Vi andra kan ha lite skit i hörnen om vi väljer att jobba lite mer, eller vara med våra barn.
Det är vi som väljer. Och vill vi ha städat ska vi betala riktiga löner.

Cecilia N sa...

Jag tror att jag kanske var otydlig i min (brist på) nyanser i språket.

Jag tycker det är förfärligt. Och att de jobbar enligt lettiska avtal här hade jag missat, även om tio tusen i månaden verkligen vore en genomusel lön i Sverige.

Jag bara drog det vidare utifrån den frågan som står till höger om bilden i artikeln: Hur skulle svenska politiker ställa sig till att detta hände en massa svenska barn? Hur långt bort är det? 4 år till med alliansen eller?