lördag 4 september 2010

Tony Judt 1948-2010

Jag kastade en blick på teven innan jag skulle stänga av den. Det var en ekonomikanal som stod på. Tänkte för mig själv att hur trist är inte det att sitta och stirra på den där banderollen som rullar längst ner i rutan.

Men.

Jag fastnade för den man som satt där ovanför börssiffrorna. Han hade en blick som fick mig att stanna upp. Han satt i en rullstol och hade syrgas som sakta sipprade in i hans näsa. Sakta förstod jag att han var en aktad historiker från England. En man som verkat i New York i många år.

Tony Judt född 1948 och död den 6 augusti i år.

"Vi vet alltings pris men ingets värde"

Det är en av de meningar som han ansåg styr våra konsumtionsinriktade liv. Han hade bråttom de två sista åren i sitt liv. Han ville verkligen att vi alla skulle få veta vad han hade upptäckt. Under den tid när hans sjukdom ALS utvecklades samlade han ihop sitt intellektuella testamente. I boken "Ill fares the land" förklarar han varför socialdemokratiska samhällen klarar sig bättre än andra. Han anser att vi allt för lätt glömmer bort att varje framsteg som gjorts har motarbetats av konservativa och liberala partier.

Tony Judt var den förste i sin familj som tog studenten. Hans föräldrar hade invandrat till Storbritannien från Ryssland, före revolutionen, och Belgien. Han växte upp i de södra delarna av London och fick stipendier så att han kunde studera vid Kings college och Ecole normale superieur. I sin ungdom arbetade han på kibbutzer i Israel. Han var outsägligt besviken på den Israeliska staten.

Trots sin svåra sjukdom kan han trollbinda mig med sin intellektuella kapacitet. Han lyser som en fyr i natten när han så gärna vill överlämna de kunskaper som han har funnit.

Jag skulle vilja tacka honom för att jag fick chansen att lyssna till hans tankar. Men så slutar programmet med klipp från alla de intervjuer som tevebolaget har gjort med honom. Och ett slutdatum för hans liv.

Läs mer här.
Och här.
Nu ska jag låna hans böcker och vänta på översättningen av "Ill fares the land" som kommer i januari.

2 kommentarer:

Jane Morén sa...

Tack Eva för det här, det hade jag helt missat och jag vill gärna läsa hans bok. Kan man se programmet nånstans tror du?

Granne med potatisodlaren sa...

Jag vet inte för det var nog den hemska Bloombergs som sände intervjun.
Men söker du på hans namn borde någon BBC intervju komma upp.
Jag hade en svag aning före jag såg honom på teve hört någon om hans dissekering av den franska salongssocialismen.