torsdag 2 september 2010

Ännu en anledning till att

jag avskyr avdraget för städning och barnpassning. Igår fick vi se att avdraget för städning och strykning har skapat nya möjligheter att tjäna pengar på fattiga kvinnor och att skapa föräldralösa barn.

Solen skiner inte på dem som ska göra jobbet. Ett jobb som skapats för att svenska välbetalda vuxna ska slippa städa och få tid till sina barn.

Nej det jobb som dessa kvinnor utför anses inte vara värt en riktig lön. De får leva på 10 000 kronor per månad och utan semester. Istället får de ledigt två veckor på sommaren och två veckor vid jul.

Barnen lever hos släktingar, ibland hos sina fäder, i evig väntan på sina mammor.

Föräldralösa för att vi ska få leka någon timme med våra barn. Föräldralösa för att vi ska kunna leka någon timme med våra hästar. Föräldralösa för att vi ska kunna leka med våra fyrhjulingar.
Föräldralösa för att vi inte vill betala för att få tid över att leka. Barnen och de städande mammorna får betala. Priset är högt. Är vi beredda på att betala det? Eller ska vi betala för städningen med en riktig lön så att barnen kan växa upp tillsammans med sina mammor?

2 kommentarer:

Sophia Callmer sa...

En riktig lön borde vara en självklarhet vilken hantverkare byter stuprännor utan att få betalt med en lön som är "på riktigt". Ännu en kvinnofälla och det är ju som du skriver att lura sig själv att bara flytta kvinnofällan från den som gjort den på sin fria tid till någon som gör det underbetalt.
Dessutom var detta kanske inte ett så stort problem om vi tog oss tid till våra barn och delade på städningen?!

Granne med potatisodlaren sa...

Ja, Sophia, hur kunde vi hamna här där vi är idag?
När jag bodde i Paris på 70-talet var det vanligt med städerskor från Portugal och Spanien som hade sina baren kvar i sitt ursprungsland och som städade till svältlöner. De lämnade sina barn hemma hos sin släkt för att de få francs som de tjänade gick till att överleva för en person i Paris.
Då var jag säker på att detta aldrig kunde hända i Sverige! Men hur fel hade inte jag.