fredag 3 september 2010

Både söta och sura äpplen

Här behöver ingen bita i det sura äpplet. Våra första ryska äpplen är söta och goda och mogna.

Spasiba, tack för att jag fick se både blommor och frukt. Det tog fem år.

Borgovskoje-ryskt sommaräpple
Det finns fler som undviker att bita i det sura äpplet som de har skapat. Efter att ha lyssnat på radio och tittat på teve, ett dygn efter det att Uppdrag granskning avslöjade de föräldralösa barnen i öst, undrar jag hur redaktionerna tänker.

Inget av teves nyhetsprogram följde upp reportaget. I radio satt centerpartiska riksdagsledamöter oemotsagda när de påstod att de lettiska städerskornas löner i Sverige var enligt kollektivavtal och att vi skulle vara glada över att de betalar skatt här.

Det känns overkligt. Som om jag har vaknat upp i ett land där människor födda bortom vår gräns inte är värda lika mycket som vi är. Är det så? Ska barnen i Lettland som har sina mammor här betala priset för att svenska familjer ska slippa betala vad städningen kostar.

Marknaden för städning fanns inte före det att regeringen tog beslut om att införa ett skatteavdrag. 

Idag får städerskorna 50 kronor per timme, bolagen som de är anställda av får 350 kronor per timme. 150 kronor från kunderna och 200 kronor från alla Sveriges skattebetalare.

Jag vill inte vara med och betala. Jag vill att pengarna ska gå till arbeten som betalas enligt kollektivavtal. Jag vill att alla som arbetar i vårt land ska betalas efter samma regler. Då skulle de lettiska kvinnorna kunna ta hit sina barn och leva ett vanligt liv.

Då skulle alla arbetslösa ungdomar få lön från första dagen när de börjar ett nytt jobb.

5 kommentarer:

Evas värld sa...

Eva, du är så klok!!! Jag kan bara hålla med.
Sedan skänker jag en skamsen tanke till äpplena på ön som jag försummat i år!

Granne med potatisodlaren sa...

Tack för att du ger mig uppmuntran. Jag är rätt så arg. Kan jag säga utan att ljuga.
Tur att mina fina äpplen fanns som ett glädjeämne.
S som är 19 jobbar med tre jobb idag, på kafé, på en filminspelning med Sven-Bertil Taube och på Kom-Vux som vakt i skrivsalen. Hon jobbar 05.00-17.00 och får betalt för sju timmar.
Hur kan man införa regler som gör att arbetsgivare inte behöver betala från första arbetsdagen?

Jane Morén sa...

Jag vill heller inte vara med och betala de rikas städning! Jag vill ge min andel till de lettiska kvinnorna så de får ett bättre liv istället och kan vara med sina barn!

Jane Morén sa...

En sak till: Borgovskoje, vilket underbart namn, tänk att få frukt på sina egna träd! Jag har aldrig haft en trädgård, men något konstigt har hänt med mig. Jag börjar tänka allt mer på odling av mat. Jag mådde dåligt hela förra veckan när jag arbetade i en fashionabel förort med stora villor och vackra trädgårdar, träd dignande av frukt ingen behövde plocka, de bara växte där till ingen nytta för att falla ner på de välklippta gräsmattorna.

Granne med potatisodlaren sa...

Jane, jag kommer aldrig att glömma den spanska städerska som städade i Paris hos min au-pairfamilj. Hon hade tre jobb och hennes barn bodde med fd maken( de var spanska katoliker och separerade) och farföräldrarna i Spanien. Hon grät nästan jämt. Då tänkte jag att detta borde vara förbjudet. Att människor tvingas flytta efter jobb som ger så lite pengar att de inte kan bo med sina barn.

Jag är ju uppväxt med ett äppelträd som min mormor och jag drev upp från en äppelkärna. Det trädet plockade vi alla äpplen från och gjorde mos.

Nu när jag bor här uppe kan jag inte begripa hur någon kan låta äpplen ruttna i träden eller på marken. I min barndom satt skyltar med uppmaningen plocka all frukt du ser på marken. Och ibland fanns det kassar med frukt som man fick ta med sig. Men nu har väl ingen tid de ska ju ha kvalitetstid med sina barn och det innefattar ju inte städning så fruktplockning går nog också bort.