måndag 22 september 2014

Lagen ger yngre rätt att duscha oftare med hjälp

Hela morgonen har P1 ställt frågan om de äldre som är beroende av hemtjänst ska få duscha varje dag. De berättar att människor i 30- och 40-års åldern får duscha men inte de äldre.

Naturligtvis ska alla som vill och behöver få duscha varje dag om de vill. Men lagtexten är inte skriven så. I vår lag görs skillnad på dem med hjälpbehov. De som har fyllt 65 har inte alls samma rätt till stöd som de som är yngre. Lagstiftaren ville sätta en gräns mellan de som ska leva med hjälpbehov hela livet och de som blir äldre och skröpliga.

Det är ju lätt att ändra lagen men vill kommunerna ta ansvar för att alla ska få den hjälp som de vill ha?

För mig är det självklart. Hellre en dusch för mycket än en känsla av att inte vara fräsch. Det gäller alla oavsett ålder.


4 kommentarer:

Nini sa...

Det är ju fullkomligt snurrigt!

Granne med potatisodlaren sa...

Ja, det kan man tycka. Men det är en kompromiss. Skulle de unga med hjälpbehov behandlas som om de hade livet bakom sig? Efter långa förhandlingar fick de en starkare skrivning än dem som får hjälp av äldrevården.

Nu har mycket vatten runnit under broarna sedan Ädelreformen 1992 och vi borde kunna ändra i lagen.

Nini sa...

Det är ett feltänk som jag ser det. ALLA, oavsett ålder, oavsett handikapp, ska väl ha rätt till att duscha dagligen. Finns inget att kompromissa om där tycker jag,

Granne med potatisodlaren sa...

Nej��du har helt rätt