lördag 27 september 2014

Hon förändrade allt

Jag älskar att läsa om goda exempel. Om duktiga människor som litar till sin kunskap och gör skillnad. Idag öppnade jag the Guardian på datorn och fann en artikeln om en skola i Eastend. En skola som för tio år sedan räknade med att alla eleverna skulle hamna i fängelse. Och deras farhågor slog in varje år.

Men så kom den nya rektorn Claire Lillis med ett motto som hon kräver att alla lever upp till.

Lämna gårdagen och skapa en framtid.

Alla regler och skoluniformer stoppades i soptunnan och byttes ut mot två.

Visa respekt för alla

Gör ditt bästa av skolarbetet

Nu låter detta enkelt, men det var svårt supersvårt. På skolan går de 40 svårast belastade eleverna i London. De kommer från familjer som ofta inte ens har en bostad. De har straffat sig ut ur sina vanliga skolor och de har ofta svåra inlärningsproblem innan de har landat.

Eleverna slåss, spottar, skriker, har svåra problem med att koncentrera sig men den nya rektorn ser ingen vinst med att straffa dem.

- Igår slog en av eleverna sönder en ruta i skolan. När vi hade talat med honom och lugnat ner stämningen fick vi veta att hans familj skulle vräkas nästa dag igen. Är det någon som tror att straff hjälper mot detta?

Istället satsar hon på samtal och trygghet.

- Jag tror inte på de olika förslag som kommer från de konservativa politiker som kräver rättning i leden. Det är ju deras politik som slår ut dessa tonåringar som varken har trygghet eller framtid efter regeringens alla neddragningar. Det är här som det märks. Det är mina elever som får betala.

När politiker diskuterar att eleverna viskar till varandra på lektionerna och vill införa avstängning av elever som inte sitter tysta som möss, så hamnar Claire Lillis elever på gatan.

- Det är meningslöst att ens tala om deras så kallade skolpolitik när jag möter mina elever. Här är det allvar.

Var eleverna slutar idag? De tar sig vidare i livet och har en framtid. Ingen har hamnat i fängelse sedan Claire Lillis tog över och förändrade allt.

Inga kommentarer: