torsdag 25 september 2014

Myter plus myter ger dubbelfel

Ibland blir det en bild i bilden. Jag gillar verkligen att det finns ett hjärta där som jag inte såg när jag knäppte den. Det var en höst när alla träden stod kvar. Nu har de blivit till ved.

Varför vill vi som har det bra i Sverige, Norge och Danmark tro på att vi håller på att bli rånade av de andra?

Det är en fråga som surrar i mitt huvud efter att ha läst gårdagens debattartikel om flyktingar i SvD. Elin Örjasaeter sprider där olika myter om hur mycket bättre Norge och Danmark är på att ha kontroll på de människor som flyr för sina liv än  Sverige.

Men hon är inte oemotsagd. Martin Hällsten svarar på hennes "illa underbyggda sensationalism".

Många myter sprids om dem som vi ser som främmande. Varför? Vill vi ha ett stöd för att vara egocentriska.

Turkiet tar emot hundratusentals flyktingar från Syrien varje dag sen en vecka. Vi har tagit emot 18 000 sen januari. Men vi anser att dessa borde tas om hand i grannländerna.

Vi är rädda för att dessa flyktingar orsakar bostadsbristen. Men nu när det saknas minst en kvarts miljon bostäder borde vi kanske kräva att det byggs fler än några tusen per år?

Olle Netzell, Boverket som är en av dem som försöker tala om annat när vi kräver bostäder. Idag har han underligt nog hittat en väg för de flesta  att hitta en bostad genom att köpa en.

Han har aldrig hört talas om att det förutom en nettoinkomst på tre gånger månadskostnaden för lån och avgift, krävs en fast anställning för att få låna pengar. De unga som idag ligger hemma i sina rum hos föräldrarna med mobilen under kudden för att inte missa nästa dags jobb, får inte låna pengar!

Och, ja, i slutet av artikeln hittar han igen det viktigaste att de flesta som jobbar i vanliga jobb inte får låna pengar till en lägenhet, inte ens en etta. Då måste man vara två med fast lön.

När de som redan har en bostad och makten över hur regeringen ser på behovet förminskar problemet, ja, då kan jag förstå att alla som är utan, kan tro att krisen består av att bostäderna delas ut bakom deras ryggar. Men om jag tänker efter en gång till så fattar man ju rätt snabbt att bristen är så stor att det enda som hjälper är att bygga och se till att lägenheterna kan hyras av alla.

2 kommentarer:

Nini sa...

Och är man en skuldfri snart pensionär som fortfarande jobbar med hyfsad lön men utan jätteresurser på banken kan det också vara kört att låna till bostad. Det råkade en väninna till mig ut för. Hon bytte bank och fick bostadslånet. Först därefter ångrade sig ursprungsbanken, som hon varit kund hos hela livet, och ville ge henne lånet… Hon stannade hos sin nya bank.

Cecilia N sa...

Och om man bygger bostäder så får en massa folk som bygger bostäder jobb. Och så när folk bor där så kan det finnas en möjlighet att öppna nån sorts affär där. Och dagis. Och då kan folk jobba där. (När någon jobbat med att bygga hus till det med.)

Men jag kan fortfarande inte smälta den där acnebilden av Sverige som du visade 5 september.
Varför ska alla bo där? I bobborna?

Jag håller med om att vi inte kan låta Turkiet och Libanon ta hela ansvaret för flyktingarna.

Vad vi kan göra?
EU borde kunna hämta folk med säkert flyg och distribuera bland medlemsländerna.
Inte invänta att folk vandrat/smugglats till Grekland och så belåtet konstaterat att det var där de hamnade först.

Flyktingmottagande ger också jobb. Och de små pengarna som flyktingarna får om dagen går till konsumtion. (Vilket förhoppningsvis gör att affärerna på orten kan vara kvar.)