tisdag 13 oktober 2009

Blå tankar

När klockan hade hunnit bli halv sju gick jag ut och andades. Nattens kyla fanns kvar i luften. Ljuset som målade landskapet blått stannade i fem minuter.
Då hade jag läst om politiker i hela Europa som gör allt för att vi ska förakta dem, och deras ämbete. De kämpar hårt!
Gordon Brown i London som idag ska betala tillbaka 150 000 kronor som han har fått av skattebetalarna. Han är en av många parlamentsledamöter som genom deras uråldriga ersättningsystem krävt pengar som de inte har rätt till.
Istället för att förändra reglerna, och ta en debatt om hur mycket en ledamot ska ha för sitt politiska arbete, har de brittiska politikerna plockat ut kostnadsersättningar. Grumliga krav med kvitton på vad som helst har kommit in till parlamentet varje år. Allt har gömts av en sekretesslag som togs bort i år. Nu får britterna se hur politiker har trixat i alla år för att få ut pengar av dem.
I Paris har Nicolas Sarkozy satsat än mer på sin son. Nu frågar sig de flesta fransmän om det räcker med att födas som son till den sittande presidenten för att utses till olika välbetalda poster i staten och politiken.
Sist men inte minst har TV4 avslöjat att våra riksdagsledamöter inte tar tjänstledigt när de arbetar med annat.
Socialdemokraten Thomas Bodström arbetar som advokat och sitter i rätten samtidigt som han får arvode från skattebetalarna. Hans lön från oss är 55 000 kronor i månaden i rätten tjänar han runt 9 000 kronor per dag.
Andra är hemma med hunden eller sjuka. Gemensamt är att de ser till att de inte får avdrag på arvodet. Inte nog med att de bryter mot de regler som de skapat själva, de urholkar vår tilltro till riksdagen.
De stjäl inte pengar de förminskar demokratin.
Varför kan inte dessa politiker hålla sina tassar från honungsburken? Varför anser de att de har rätten att smutsa ner sitt ämbete som folkvald?
På ett ögonblick förstör de vad människor byggt upp under 120 år. Varför ber de om vårt förakt?

3 kommentarer:

Evas värld sa...

Den blå bilden är helt otrolig, är det så vackert hos dig! Vilken fröjd att gå ut på morgonen och se detta och så underbart att du delar med dig.
I övrigt om politiken håller jag med. Jag kan inte heller förstå hur de i sin girighet raserar allt förtroende för den politik de säger sig vilja stå för. Hur kortsiktigt tänker de när de roffar åt sig, hur kan så många politiker svika sina ideal och trampa ner dem i smutsen på sin desperata väg till köttgrytorna.

Maria Moln sa...

Tänk att man bli så fullständigt omdömeslös. Så man inte ens skäms när man som Bodström inte klarar av att skilja på rätt och fel! Skulle vilja att det blev straffbart. Snackade inte han om att han var juridiskt utbildad??

Blå bilden är fantastisk Eva. Tar du med din mobiltelefon?

Eva sa...

Nej. Astrid och jag använder en liten Sony kamera. Med min mobil blir det bara pixlar.
Det är väl dom som kan lagen som vet hur man ska bryta mot den, kanske?