söndag 6 december 2009

Om mitt liv och mina böcker

Jag var bara tvungen att kopiera frågorna från Bokmania som Evas Värld hade på sin blogg. Är ni boktokar så svara ni också.


1. Är du ständigt försjunken i tankar om litteraturen?

Ja, antingen vad jag ska läsa, vad jag har läst eller vad jag läser.

2. Tycker du att en tillvaro utan böcker vore begränsad, tråkig och intetsägande?
Livet utan böcker skulle jag inte klara. Tänk alla tvättmedelspaket som jag hade tvingats läsa på. Och hur bra litteratur är det.

3. Blir du rastlös och irriterad när du inte får läsa?
Jag måste få läsa. Annars är det som om jag inte mår bra. Jag måste ha en liten hög med böcker som väntar. Annars känner jag mig fattig.
4. Läser du för att få lindring när du mår dåligt?
Läsning ger mig ro och en egen vrå där jag kan vila, läka och hela. När jag har ont hjälper böckernas värld mig att tänka bort smärtan. När jag är ensam, eller känner mig övergiven finns det alltid en bok som tröstar.

5. Känner du att tiden aldrig räcker till för allt du skulle vilja läsa?
Tiden finns inte för alla de böcker som jag drömmer om att läsa. Det finns för många vardagsmåsten för att hinna läsa allt.
6. Kan du ha svårt att sluta läsa när du väl börjat?
Jag är som ett barn i bokslukaråldern. Vill aldrig släcka min lampa.
7. Händer det att du låter bli att göra något du borde ha gjort för att läsa?
Ja. Varför dammsuga och putsa fönster när det finns en god bok oläst.
8. Har anhöriga eller vänner tyckt att du läser för mycket?
Ja, jag fick gå ut när mina föräldrar tvingade mig och smyga in bakvägen när jag ville läsa på dagarna. Nu läser jag så mycket som jag vill.

Det är mina svar. Som ni märker är jag en obotlig litteraturromantiker. Läsandet är en del av mig. Det är mycket mer avkopplande att läsa en text än att titta på teve. Jag njuter av att det är tyst och så kryper jag upp med en bok. Då mår jag bra, mycket bra.

5 kommentarer:

Evas värld sa...

Håller med om allt, och så mycket hellre en bok än teve!

Maria Moln sa...

Du är lycklig du som aldrig ser några hinder för att läsa. Eller är jag olycklig som ser dem? Kanske är det tvånget att läsa så mycket elevarbeten som gör det? Att behöva läsa sånt som inte är kul och dessutom tvingas kommentera det hela tiden och titta på skrivutvecklingen och ge tips till förbättringar...Det gör i alla fall att jag tröttnar snabbt på en bok eller text som inte är bra. Just nu har jag läst igenom fyra novellsamlingar för att hitta en som är bra att analysera för mina elever. Har läst Jonas Karlssons senaste, men de är för komplexa och otydliga för unga vuxna. Kanske du har ett tips söta du?

Granne med potatisodlaren sa...

Jag förstår att läsningen som arbetsuppgift inte blir lustfylld. Det är dessutom svårt att läsa mycket utan att läsa en massa text som man borde avstått från. Jag är dålig på noveller. Det är så svårt att veta vad dina elever vill läsa. Mina flickor fick läsa Eldens hemlighet av Mankell. Det är den enda obligatoriska läsningen de har haft i skolan.

Maria Moln sa...

Otroligt! Vet du säkert att det är så? Det låter lite torftigt. Tänk om jag skule räkna upp allt som jag tvingar mina elever att läsa allt som vi läser gemensamt då förutom när de fritt väljer skönlitteratur. Kanske de läst lite Strindberg, lite Hjalmar Söderberg, lite Selma, lite utvalt?

Granne med potatisodlaren sa...

Obligatoriskt att läsa hemma!. De har läst i skolan, men lite i förhållande till vad vi gjorde. Signe har läst svenska 1900-tals författare i år. Som jag minns det läst vi en bok på fjorton da'r. Så har de aldrig fått läsa med sina svenska lärare. Astrid har ju läst av sig själv.