torsdag 18 februari 2010

Människoförakt


(Den kvarglömda cykeln klockan kvart över sex, när jag hämtade vår DN som vi har fått i present.)
En mor med låga inkomster har sökt vård för sin dotter. Dottern har 41 graders feber när de är på barnsjukhuset. De blir färdiga och ska åka hem mellan fyra och fem på morgonen när det inte finns några bussar ut till deras förort. Barnet har fortfarande hög feber och kan inte gå. Men läkaren säger att "det är bara människor som kommer till akuten med helikopter utan kläder som får en taxibiljett för att åka hem". Modern som har 800 kronor på kontot får använda nästan 600 till en taxi hem. Chefen för barnkliniken säger att läkaren har gjort fel. Alla som behöver åka taxi pga sjukdom ska få taxibiljetter.
Men...Hanne Kjöller vet bättre.
Hon har minsann sett hur en man fått en taxibiljett när han hade skurit sig i HANDEN MED EN SEKATÖR. Detta skedde för så länge sen att hon inte kommer ihåg när, men denna händelse tar hon till intäkt för att sjuka människor är veklingar som inte förstår att pengarna ska gå till sjukvård istället för till sjukresor.
Hanne Kjöller och de flesta läkarna på akutmottagningarna tycker lika.
Jag känner till en nyligen hjärtopererad 80-åring som tappades på två liter vätska ur lungorna akut. Hon fick inte sjukresa hem.
Senare samma dygn blev hon akut sjuk igen. Hon fick varken sjukresa till sjukhuset, eller efter tolv timmar på akuten sjukresa hem. Enligt läkaren var hon fullt kapabel att ta nattbuss klockan tre på natten för att byta till tunnelbana och ta nattbuss igen.
Samma landsting håller sig med flera olika landstingstidningar. De har Hanne Kjöller inte velat lägga ner.
Men vanliga sjuka människor som inte har råd med en bil, inte har körkort eller inte vill ha en egen bil, de får skylla sig själva i Hanne Kjöllers värld. Det är bara att betala för hon har sett hur en man fick åka sjuktaxi med ett litet sår på handen.

7 kommentarer:

Lena sa...

Åh du oförtröttliga! Jag träffade HK på en kurs för ett par år sedan och blev inte imponerad av hur hon byggde sina resonemang; min kompis här och hennes kompis där... Sämre verklighetsbygge än lägsta sortens journalistik brukar ha! Hon sjönk som en sten i trovärdighet i min ankdamm.

Granne med potatisodlaren sa...

Har inte fattat hur dålig hon är på att hålla sig till verkligheten förrän vi fick denna DNmånad i gåva. Tänk på hur hon hetsat mot sjuka, och då fick hon gehör. Undrar vad som händer med sjukresorna.

Jane Morén sa...

Superbra skrivet! Håller med i varje bokstav och kommatecken! Och sen bilden, cykeln i den blå timmen. Tänk om din färgoinställda kamera nu fått mig att tro att du bor Blåskymmeland;-) Vackert och berörande!

Jane Morén sa...

Förresten när det gäller Hanne så minns jag redan för flera år sedan när jag läste en text av henne och inte visste vem hon var tänkte jag:men vilken hård människa, jag tror hon skrev något om att vara mamma, hon replikerade på någon som haft det svårt med föräldrarollen eller nåt, och tyckte att det var väl ingen match och varför klagade mammor, hon hade aldrig klagat (underförstått: Om Hanne Kjöller inte klagar så ska finns det inget att klaga över).

Granne med potatisodlaren sa...

Jane det är blått. Men inte i min familjs ögon. Kameran är inställd. Men de hävdar fortfarande att jag och kameran ser mer blått än vad de gör...
HK är på något sätt en karikatyr av en ultraliberal.Hon tycker ju också att de som behöver dialys måste förstår att de ska flytta när ett sjukhus som ger dialys. Hon skulle brista när hon får veta att i Norrbotten åker flera patienter 30 mil enkel resa tre gånger i veckan till dialysen.
Jag kan förstå att det är mer praktiskt och säkert lättare att bo nära, men har man alltid bott i en by och blir njursjuk är det svårt att ändra allt. Livsstil, kosthållning, boplats och att tvingas sluta arbeta.

Annika sa...

Ja, hon är hård HK. Ibland undrar jag om det är en stil hon kör, för att provocera? För inte kan man väl vara så helt befriad från empati som hon verkar vara?

Granne med potatisodlaren sa...

Annika jag tänker så ibland, men sen kommer hon med en ny helt drapa utan verklighetsunderbyggnad. Hon drev tesen om att de flesta sjuka är friska nog att arbeta och förnekade all statistik och de utredningar som visade att fusket är lågt, jämfört med övriga EU. Det ska bli spännande att se om alliansen hoppar på båten och drar in sjuktaxiresorna.