tisdag 2 februari 2010

Bostad sökes i hela Europa


Bostadslöshet finns överallt i universitetsstäderna. Det konstaterar bostadsforskare sedan ett 20-tal år.
Ingenting händer och ingenting sker.
Förutom att allt fler är utan bostad. Att allt fler betalar allt mer för att bo.
Det senaste numret av Pockettidningen R berättar om två personers bostadskarriärer. Bara så där rätt upp och ner.
Trots att alla vet att möjligheten att bo tryggt påverkar alla människors liv positivt görs ingenting. I stället säljs hyresrätter ut. Ingen pressar byggföretagen att bygga mer effektivt och därmed billigare.
I Paris finns ett annat problem.
Äldre människor som ärver fastigheter med lägenheter tömmer husen. De får stå tomma år ut och år in trots att de lokala politikerna strider för att husen ska fyllas med hyresgäster. 16 000 lägenheter gapar tomma.
Nu diskuterar Senaten om en lag ska skapas för att inget hus ska få stå tomt när det råder bostadsbrist. Idag står 1 200 000 personer i kö för en hyresrätt i Frankrike. I Stockholms kommun står 230 000 i kö för en hyresrätt. I Göteborg minst 100 000 i kön till en första bostad.
I Paris leder bristen till enorma överhyror för andrahandskontrakt. En etta på 10 kvm kostar 6 000 kronor.
I Stockholm och Göteborg likaså.
Jag har fortfarande nattsvarta minnen från min tid som bostadssökande. Inneboende och andrahandshyrande fram till ett kontrakt på 19 kvm. Med egen dusch!

Varför diskuterar vi inte hur stor del av våra inkomster som ska gå till att bo? När jag betalade som mest gick 60 procent av min lön till boendet.

Här vid älvens strand är det också brist på lägenheter. Många äldre tvingas flytta till stan. De bostadsrätter som fanns har gjorts om till vanliga villafastigheter. Bagarstugan mittemot blir snart en härlig etta med egen tomt. Huvudbyggnaden innehåller fyra hyresrätter. Men det är inte många fler som kommit till de senaste tio åren.

Inga kommentarer: