lördag 6 februari 2010

Här går vägen till Bondånger

Kommer ni ihåg byn som inte fanns därför att det bor färre än 1 person per kvadratkilometer där. Den finns därborta på andra sidan vägbanken. Bondånger som den heter i Ronny Erikssons teveserie. Där lever de som små andar mellan husen på ön.
Ruckel och stugor och hus som står där sedan timmerurskiljningens tid. Nu är det scouterna och badgästerna som njuter på ön sommartid. Ingen arbetar med timmerurskiljning på älvarna mer. Ingen trampar på vilda stockar på selet mellan Bälinge och Grundet. Nu är det kraftstationer hela vägen mellan Boden och Porsi. Ingen plats för avverkad skog.
Istället leker barnen och hoppar från bron. Fiskar och jagar grodyngel. Vi vuxna kliver i sundet och låter strömmen dra oss ut i älven.
Men i februari tar vi oss en sväng ut på isen och borrar ett hål. Tänk om vi skulle få upp en sik eller två.(Bilden är tagen 16.04)

4 kommentarer:

Evas värld sa...

jag älskar ortnamnet Njutånger... som finns på riktigt

Granne med potatisodlaren sa...

På riktigt. Brukar rulla förbi med mlle Renault då och då. Passar mig. Där skulle man ha en liten paviljong för njutningar.

Evas värld sa...

I närheten finns Hamrånger men jag läste länge harm-ånger och funderade på vad som hände mellan att njuta och att harmas däröver

Granne med potatisodlaren sa...

Vad lätt det är att läsa vad hjärnan vill ordna bokstäverna till. Undra vad ånger betyder? Vid en å? Och att fundera vad som händer mellan att harmas och att njuta det är självklart när man sitter där i bilen och läser på skyltarna.